Garanti Portföy Temiz Enerji Karma Fon #GZH İncelemesi

G

Herkese merhaba. Daha önce internet sitemde yatırım fonları hakkında bilgi veren iki yazı paylaşmıştım (1. yazı ve 2. yazı). Yazılarda genel olarak yatırım fonlarının nasıl işlediğini, nasıl katılım payı alıp satabileceğinizi, dikkat etmeniz gereken noktaları anlatmıştım. Bu yazıda ise piyasaya henüz yeni girmiş (18 Ocak 2021) fonlardan birini tanıtacağım. Öncelikle fonun yapısı hakkında bilgi vereceğim ve kimlerin yatırım yapmasına uygun olduğundan bahsedeceğim. Daha sonra ise fonun portföy dağılımını inceleyeceğim. Keyifli okumalar 🙂

BU YAZIDA NE VAR?

Genel Bir Bakış

Garanti Portföy Temiz Enerji Karma Fon, portföyünün en az %80’i ile temiz enerji alanında faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerinin sermaye piyasası araçlarına (hisse sneedi, tahvil gibi) yatırım yapıyor. Temiz enerji alanında üretim yapan, teknoloji geliştiren, dağıtım yapan her şirkete bu fonun yatırım yapması mümkün. Örnek olarak temiz enerjinin üretilmesi için gerekli hammaddeyi (silikon, lityum gibi) üreten, enerji verimliliği alanında çalışmalar yürüten, enerjinin depolanması ve dönüştürülmesi (daha güçlü pil, ulaşım araçları için yakıt hücreleri, güç dönüşümü gibi) alanında çalışmalar yürüten şirketleri sayabiliriz.

Her fon gibi bu fonun da amacı yatırımcısının maksimum getiriyi elde etmesini sağlamak ama bence yatırımcısına yaşattığı manevi tatmin de yatırım fonu tercihi yaparken göz önünde bulundurulmalı. Bu fona yatırım yaptığınızı düşünün, yatırımınız yılın sonunda hem size maddi fayda sağlamış olacak hem de doğaya daha az zarar vermiş olacaksınız. Zaten #GZH’nin tanıtım broşüründe fonun hedefleri temiz enerji alanına yatırımın teşvik edilmesine destek olmak ve yatırımcının makul düzeyde getiri elde etmesini sağlamak şeklinde belirtilmiş. Yenilenebilir enerji alanına orta-uzun vadeli yatırım yapmayı düşünen risk potansiyeli yüksek yatırımcılara bu fonun uygun olduğunu söyleyebilirim.

Fon Profili

#GZH hakkında biraz teknik bilgi vermek istiyorum. Bu yazıyı okuduğunuz zaman verdiğim bilgiler eskimiş olabilir, en güncel bilgiler için fonun TEFAS sayfasını incelemeniz daha sağlıklı olur. Garanti Portföy Temiz Enerji Karma Fon’unun katılım payını mesai saatleri içinde tüm bankalardan ve aracı kurumlardan satın alabilirsiniz. Alım-satım anında komisyon ödemiyorsunuz. Fonun yıllık %2 yönetim ücreti var ve bu ücret günlük kesiliyor (%2/365). Alım satım işleminde alt limit ve üst limit olmadığı için dilediğiniz tutarda yatırım yapmanız mümkün. Fon toplam değeri 5 Şubat 2021 itibariyle yaklaşık 99 milyon TL, yatırımcı sayısı ise yaklaşık 4 bin.

Fon Portföy Dağılımı

#GZH‘nin 5 mart 2021 tarihinde şubat ayı portföy dağılımı yayınlandı. Raporu bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz. Önümüzdeki ayların dağılımları düzenli olarak fonun KAP sayfasında yayınlanmaya devam edecek. Rapor 3 sayfadan oluşuyor ve ilk olarak fon hakkında bazı bilgiler veriyor. “E maddesinde” portföy dağılımı genel olarak verilmiş. Listenin devamında ise tek tek açıklamalar bulunuyor. Rapora göre mart ayında portföyün %62.78’i yabancı hisse senetlerinden oluşmuş. Yurtdışı pazarının büyüklüğünü göz önüne alınca bunun normal bir oran olduğunu düşünüyorum. Yatırım yapılmış büyük şirketlere Tesla, Sunrun, Plug Power’ı örnek olarak verebilirim. Konu çok dağılmasın diye hepsini saymayacağım. Portföyün %19.24’ünü özel sektör tahvili oluşturuyor. Yani bazı Türk şirketlerine 1 yıldan uzun süreli finansman sağlanmış. Tabii ki şirketler fonun adına uygun olarak temiz enerji alanında çalışmalar yapan şirketlerden oluşuyor. Rapora göre bu şirketler Arçelik, Enerjisa ve Vestel. Portföyün %10.68 kadarını özel sektör dış borçlanma araçları oluşturuyor. Dış borçlanma araçlarında normal borçlanma araçları gibi faiz geliri elde ediliyor fakat farklı olarak borç dövize endeksli oluyor. Burada karşımıza çıkan Türk şirketleri Turkcell ve Koç Holding. Fonun kalan küçük bir kısmını fazla teknik olacağı için incelemeyeceğim.

Son Olarak…

Kendi görüşümü de belirterek yazıyı bitirmek istedim. Devletler her gün “alternatif enerjiye geçiş” hakkında yeni yol haritaları açıklıyorlar, bu alandaki şirketlere müthiş teşvikler veriliyor ve vergi indirimleri sağlanıyor, küresel ısınmanın hayatımıza etkisi arttıkça insanlar bu konuyu daha çok ciddiye alıyor (sivil toplum ekonomik ve sosyal güçtür) yani kısacası alternatif enerji sektörünün arkasında güçlü bir rüzgar bulunduğunu düşünüyorum. Her geçen gün daha fazla enerji tüketme ihtiyacı duyuyoruz ve bence fosil yakıtlara gelen kısıtlamalarla ihtiyaçların büyük kısmının alternatif enerji kaynaklarıyla karşılanmasından başka yol kalmayacak. Sonuç olarak önünde sonunda temiz enerji sektöründeki firmalar enerji sektörünün hakim oyuncuları haline gelecekler. Kabul ediyorum biraz zaman alacak ama yatırım fonlarının temel mantığı da budur, geleceğe yatırım yapmak. Zaten söz konusu fonun stratejisi de orta-uzun vade olduğu için ortada bu açıdan problem görmüyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sorularınızı yorum kısmından paylaşırsanız sevinirim. Sevgilerle 🙂

Yazar Hakkında

Ata Tekin

2 Yorum

Yazar: Ata Tekin

Bu İnternet Sitesi Hakkında

Değerli okuyucu, paylaştığım her şeyde kendimden bir parçayı sana veriyorum. Bu parçaların hayatında fark yaratması dileğiyle...