Yatırım Aracı Olarak Yatırım Fonu-2

Y

Serinin ilk yazısına BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu yazıda piyasada en çok tercih edilen yatırım fonu çeşitlerini herkesin anlayabileceği bir dil ile anlatmaya çalışacağım. 1. yazıda fon çeşitlerini şöyle sıralamıştık:

  • Borçlanma Araçları
  • Hisse Senedi
  • Koruma Amaçlı
  • Değişken
  • Değerli Maden/Emtia
  • Katılım (Faizsiz Sermaye Piyasası Araçları)
  • Para Piyasası
  • Serbest
  • Döviz Serbest
  • Fon Sepeti
  • Girişim Sermayesi
  • Gayrimenkul Yatırım

BU YAZIDA NE VAR?

Borçlanma Araçları Fonu

Borçlanma araçları, özel sektörün veya devletin fon ihtiyacını karşılamak için ihraç ettikleri borçlanma senetleridir. Yani bu senetleri yatırımcıya satan şirket veya kurum yatırımcıdan ileride belli bir miktar getirisiyle geri ödemek için borç alır. Özel sektör şirketlerinin ihraç ettiği borçlanma araçları “özel sektör borçlanma araçları“, devletin ihraç ettiği borçlanma araçları ise “kamu borçlanma araçları” şeklinde adlandırılır. Borçlanma araçlarının en önemli avantajı vade sonunda elde edeceğiniz getiriyi en başta bilmenizdir. Vade süresince borçlanma araçlarını elinizde tutmanız halinde elde edeceğiniz getiri nettir. Bu açıdan görece düşük riskli yatırım aracı olarak borçlanma araçlarını örnek verebiliriz.

“Borçlanma araçlarını” tanıdığımıza göre şimdi borçlanma araçları fonlarını daha yakından inceleyebiliriz. Borçlanma araçları fonları, portföyündeki varlıkların en az %80’ini düzenli olarak yerli/yabancı, kamu veya özel sektör borçlanma araçlarına yatıran fonlardır. Aşağıdaki ekran görüntüsünde son 1 yılda en çok kazandıran borçlanma araçları fonlarını görebilirsiniz.

Borçlanma araçları fonunu tercih etmeden önce dikkat etmeniz gereken ilk şey tercih ettiğiniz fonun size uygun olmasıdır. Yukarıda gördüğünüz üzere çeşitli borçlanma araçlarına yatırım yapmış 70’ten fazla borçlanma araçları fonu bulunmakta ve neredeyse hepsinin yatırım stratejisi birbirinden farklılık göstermekte. Örneğin kısa vadeli borçlanma araçları fonu ortalama 25-90 gün vadeli ve en az %80 olacak şekilde borçlanma araçlarına yatırım yaparken orta vadeli borçlanma araçları fonu ortalama 91-730 gün vadeli ve en az %80 olacak şekilde borçlanma araçlarına yatırım yapmaktadır. Kısa ve orta vadeli borçlanma araçlarında risk değeri 1-2 seviyesinde olmakla birlikte eurobond veya döviz borçlanma araçları fonunda risk değeri 6‘ya kadar çıkabilir. Borçlanma araçları fonu getirisi aşağıdaki tabloda görüleceği üzere fonun risk değerine göre büyük değişiklik gösterir.

Hisse Senedi Fonu

Hisse senedi fonlarında fon portföyünde bulunan toplam varlıkların en az %80’i sürekli olarak yerli ve yabancı hisse senetlerine yatırılmaktadır. Bu yazıyı yazarken piyasada aktif olarak 60’tan fazla hisse senedi fonu bulunmaktaydı. Aşağıda son 1 yılda en çok kazandıran hisse senedi fonlarını görebilirsiniz.

Borçlanma araçları fonunu göz önüne aldığımız zaman hisse senedi fonlarında çeşitlilik daha fazla. Örneğin Borsa İstanbul’da işlem gören teknoloji şirketlerinin geleceğini parlak görüyorsanız TTE kodlu fonu, yurt dışında işlem gören teknoloji şirketlerine dolaylı olarak yatırım yapmak istiyorsanız AFT kodlu fonu tercih edebilirsiniz. Borsalarda oynaklık yüksek olduğu için hisse senedi fonlarının risk değerleri yüksektir. Yatırım yapmadan önce tercih ettiğiniz fonun risk seviyenize uygun olup olmadığını incelemeniz büyük önem taşımakta. Aşağıdaki tabloda risk değerlerinin yüksekliğine bağlı olarak aylık getirilerdeki ciddi farkları görebilirsiniz. Örneğin ilk sıradaki fonun risk değeri 5 ve son 1 ayda -%4.11 gibi ciddi bir değer kaybına uğramış fakat risk değeri 6 olan 4. sıradaki fonun aylık getirisi %0.32 olmuş.

Kıymetli Madenler Fonu

Bu fon adından da anlaşılacağı üzere portföyünün en az %80’ini düzenli olarak kıymetli madenlere (altın, gümüş gibi) veya kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırmaktadır. (2 Eylül 2020) Şu an fonları incelediğimizde hepsinin altın fonu olduğu görebiliriz. Altın fonları istisnaları bulunmakla birlikte orta ve uzun vadede yatırımcısına istikrarlı bir getiri sağlama hedefler. Detaylı fon stratejisini fonların internet sitelerinde bulabilirsiniz. Altın fonlarının risk değerleri genellikle yüksek olduğu için yatırım yapmadan önce dikkatli olmakta fayda var.

Para Piyasası Fonu

Bu fon portföyünün tamamıyla vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek (kolaylıkla nakde çevrilebilir) para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapar. Özellikleriyle paralel olarak birikimini kısa vadeli olarak değerlendirmek isteyen ve yatırımını her an nakde çevirmek isteyen yatırımcı için uygundur. Risk değeri düşük olduğu için (genellikle 1-2 aralığında) risk almak istemeyen yatırımcı için uygun bir yatırım aracıdır.

Katılım Fonu

Katılım fonlarında fon portföyünün tamamı faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılmaktadır. Faize dayalı olmayan bu araçlar SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından belirlenmekle birlikte en çok bilinenleri kira sertifikası, altın gibi kıymetli madenler, ortaklık payı, katılım bankacılığı hesapları olarak sayabiliriz. Fon risk değeri fonun yatırım yaptığı araca göre büyük değişiklik göstermekte. Örneğin xxx bankası kira sertifikaları yatırım fonu risk değeri 2 olabilirken abc bankası altın katılım fonu risk değeri 6-7 olabilmektedir. Bu açıdan fon tercihinde dikkatli olmakta fayda var.

Fon Sepeti Fonu

Bu fonun portföyünün en az %80’i devamlı olarak diğer fonlara ve (veya) borsada işlem gören borsa yatırım fonlarına yatırılır. Bu fon türünde risk değerleri getiri hedeflerine göre ciddi değişiklik gösterir. Örneğin ARL: Ak Portföy Birinci Fon Sepeti Fonu (Dengeli) 6 ay ve üzeri bir vadede mevduat getirisinin biraz üstü bir getiri hedeflerken ARM: Ak Portföy İkinci Fon Sepeti Fonu (Atak) 6 ay ve üzeri vadede mevduat getirisinden kayda değer miktarda daha fazla getiri hedeflemektedir.

Değişken/Karma Fon

Değişken fon, yatırımcısının piyasanın durumuna göre farklı fırsatlardan yararlanmasına odaklanan bir stratejiye sahiptir. Değişken olduğu için portföy çeşitliliği yüksektir, hisse yoğun fonlar gibi yüksek oynaklığa da sahip değildir. Fakat bu cümlenin birçok istisnası şu an piyasada bulunmakta. Unutulmamalıdır ki fonun risk değeri ve getirisi birbirine paralel şekilde değişiklik gösterir.

En çok merak edilen fon türlerini anlattım ancak anlatmamı istediğiniz başka bir fon türü veya eklememi istediğiniz bir şey olursa sizi yorum kısmında bekliyor olacağım 🙂

Yazar Hakkında

Ata Tekin

Yorum Ekle

Yazar: Ata Tekin

Bu İnternet Sitesi Hakkında

Değerli okuyucu, paylaştığım her şeyde kendimden bir parçayı sana veriyorum. Bu parçaların hayatında fark yaratması dileğiyle...